DISC en thuiswerken, inzicht in jouw gedrag

(én die van je collega’s)

‘Thuiswerken vond ik in het begin echt lastig, ik hou niet zo van verandering en het onbekende’

Veel medewerkers zijn nu al maanden vanuit huis aan het werk. De één bevalt het beter dan de ander. Laten we eens kijken, vanuit het DISC profiel, hoe de verschillende gedragsprofielen (kleuren) hiermee omgaan. Welk gedrag herken jij dan bij jezelf én bij je collega’s?

ROOD profiel (D); Zij storten zich op het werk, werken nog harder en zijn zeer aanwezig tijdens (online) overleg. Zetten de camera regelmatig niet aan en onderbreken jou gerust midden in je verhaal. Ze willen controle houden over hun werk en plannen van alles vooruit. Ze denken na over hoe ze het bedrijf, het team, zichzelf en jou sterker uit deze tijd kunnen laten komen. daadkrachtig en resultaatgericht.

GEEL profiel (I); O jee, wij hebben echt andere mensen nodig voor de verbinding! Dus ik ben al ruim van te voren aanwezig in een online sessie zodat we even kunnen bijpraten en lachen. De mooiste verhalen vertel ik! Thuiswerken is prima, maar dan wel in de huiskamer met de tv of muziek als gezelschap. En regelmatig even videobellen zodat ik ook andere zie. Anders komt er echt niets uit mijn handen.

GROEN profiel (S); Thuiswerken vond ik in het begin echt lastig, ik hou niet zo van verandering en het onbekende. Nu opeens alles via online en dat is serieus wennen! Ik mis de één op één gesprekken met mijn collega’s. Dat heeft weken geduurd. Nu alles weer een beetje een vaste structuur heeft, wen ik er beter aan. Het liefst heb ik de vergadering op een vast moment zodat er routine en stabiliteit is. Ik luister goed naar de ander, wil dan een reactie geven wat niet lukt omdat ik weer eens de microfoon vergeet aan te zetten. Ik wil terug naar een ‘echt’ team.

BLAUWE profiel (C); Heerlijk! Rust en ik word zoveel minder gestoord (mits hij of zij een eigen ruimte heeft thuis). Tijd om echt onderzoek te doen en gedegen werk af te leveren. ijverig ga ik elke ochtend weer aan de slag en voor ik het weet is de dag voorbij en heb ik weer mooi werk gemaakt! Ik maak de agenda tot in de puntjes voor ons overleg. Wel erg vervelend dat anderen deze niet lezen en voorbereiden. Zo ga je toch niet een vergadering in?

Herkenbaar? Verandering brengt vaak stress met zich mee. Dan wordt gedrag nog zichtbaarder en ervaar je hoe jij zelf en je collega’s er mee omgaan.

Wat is DISC?

Het ingewikkelde van communicatie, zeker in een team, is dat we vaak niet weten wat de ander denkt, voelt of bedoelt. We interpreteren andermans gedrag vanuit ons eigen perspectief met onze eigen behoeften en bedoelingen. We vullen in en dan ontstaat er ruis en miscommunicatie. Het DISC model geeft inzicht in bewuste en onbewuste voorkeuren in gedrag en communicatie en bestaat uit vier temperamenten: Dominant (rood) Invloed (geel), Stabiliteit (groen) en Consciëntieus (blauw).

Download nu het gratis ebook voor meer info.

Wat doet een teamcoach?

Wat doet een teamcoach? Werken aan het zelfsturend vermogen van het team. Vaak word er een teamcoach ingeschakeld wanneer de samenwerking stagneert. Wanneer er een eilandjescultuur heerst of er taken ‘over de schutting worden gegooid’. Hier lees je er meer over.

Niet elke groep is een team, niet elke afdeling werkt als een team samen. Samen is zoveel meer mogelijk, teamwerk brengt impact & betekenis op je werk en daarbuiten.  “Teamwerk: Als het vanzelf loopt, als je aan een half woord genoeg hebt en als iedereen op het juiste moment de handen op de juiste plaats heeft, dan lijkt een team vleugels te hebben.”

Gedeeld juni 2020

Rood: We doen het nu. Geel: Wij doen het samen.

Blauw: We doen het op de juiste manier. Groen: We doen het op een zorgvuldige manier.

StorkCoaching

Maaike Hoogenboom – Westerbeek

Maaike@storkcoaching.nl

06-52482110

Dijkgraaf de Leeuwweg 50, 6629KP Appeltern

(Land van Maas en Waal, 10 min van Tiel en Oss)

CONTACT