Uitstelgedrag

Heb jij wel eens erbij stil gestaan waarom je dat doet?

Uitstelgedrag, een teken van herkenning?

Of zoals wij het thuis noemen; studie ontwijkend gedrag. Uitstelgedrag: Even koffie halen, een laatste check op social media, die collega die toch even een praatje wilt. Je kent het wel. Alles om maar niet te starten aan….  Na de lunch ga je écht beginnen met die belangrijke email, houd je jezelf voor. Maar je weet nog niet helemaal hoe concreet je wilt zijn in de mail en je inbox bevat nog wel wat andere e-mails, dus die doe je eerst. Aan het einde van de dag heb je van alles gedaan, behalve je die ene email. Balen, want het begint nu wel krap te worden. Waarom begin je ook niet gewoon, verwijt je jezelf. Of eigenlijk wil je al veel langer een andere baan. Je droomt ervan om een carrière switch te maken en toch vliegen de maanden voorbij zonder dat je actie onderneemt. 

Heb jij wel eens erbij stil gestaan waarom je dat doet? Dat uitstellen van?
Vaak blijkt het zo te zijn dat je de taak nog niet concreet genoeg gedefinieerd hebt. Of dat de taak gewoon voor nu nog te groot is.
Een voorbeeld: Je wilt je CV updaten. Iedereen weet, dat is best een klus. Een goede zakelijke foto, het juiste format, functies beschrijven en de daarbij behorende verantwoordelijkheden en resultaten definiëren. En graag nog een motivatiebrief erbij. Deadline insturen is volgende week.
Ervaring leert dat je de eerste stap zo klein mogelijk moet maken. Google formats voor CV’s en je vindt een hele pagina vol met voorbeelden. Ga er dan minimaal 2 minuten mee aan de slag. Welke word het, deze downloaden en maar meteen je naam invullen. 2 minuten… Zodat je begonnen bent en dus in de actie modus zit. Bepaal voor jezelf hoe belangrijk deze taak is ( geen nieuwe baan vinden terwijl je zo graag weer nieuwe uitdaging wilt) en zet alle ruis (lees social media) nu echt even uit.
Meestal worden die twee minuten dan een stuk langer en begin je op dreef te raken. Herken je dat?
Nu nog die zakelijke foto. Heb je die al of kun je die door iemand laten maken, vanavond nog. Dan is dat maar gedaan en kun je m uploaden in je CV met dat mooie nieuwe format.
Daniel Pink onderzoekt in zijn nieuwste boek When wat de geheimen zijn van goede timing. Hij ontdekte onder andere dat we in projecten pas echt in beweging komen als we halverwege de deadline zijn en dan een klein beetje achterlopen. Dus we willen nu eenmaal met een beetje druk werken. En toch; voor je het weet is het volgende week en dan is de deadline van die vacature!
Stel jezelf de volgende vragen en vraag jezelf af waarom je je het steeds uitstelt.

Is je actie concreet genoeg? 

Is het resultaat aantrekkelijk om aan te werken? 

Waar zit je belemmering om deze actie ‘gewoon’ te doen?

Kan je kiezen om het niet te doen?

Wat is het beste moment om je actie te doen?

Houd 2 minuten vol. 

Uitstelgedrag; iedereen kent het, niemand wil het. Zoals Nike altijd zegt: JUST DO IT!

Verandering begint bij jezelf. Altijd.

StorkCoaching

Maaike Hoogenboom – Westerbeek

Maaike@storkcoaching.nl

06-52482110

Dijkgraaf de Leeuwweg 50, 6629KP Appeltern

(Land van Maas en Waal, 10 min van Tiel en Oss)

CONTACT
2024-01-12T12:30:38+00:00
Go to Top