Flow creëer jezelf

Hoe herken je en hoe kom je in een flow?

Flow creëer je zelf

Flow

Wat is dat nu precies? Je zit in een flow en dan vliegt de tijd. Het ervaren van flow is erg prettig en op alles (Keuze-Richting-Uitdaging en Feedback) wat je ervoor nodig hebt, kun je invloed hebben.

Keuze;  Wanneer je flow wilt ervaren is het zeer belangrijk dat je eigen keuzes kunt maken. Dit noemen we autonoom werken; de mogelijkheid om zelf te beslissen wat je doet, hoe snel je werkt én in welke volgorde jij de taken aanpakt. Hoe autonomer jij kunt werken, hoe makkelijker je in een flow terecht kunt komen.

Richting; Maak een keuze waar jij jouw aandacht volledig op richt.

Uitdaging; Ga voor de uitdaging! Je presteert het beste wanneer je niet te veel, en zeker ook niet te weinig spanning ervaart.

en als laatste Feedback; Hoe doe je het? Ben je je doel aan het behalen? Ga je de goede kant op? Verzand je niet in……… en blijf je genoeg uitgedaagd?

Hoe herken je flow?

  • Je voelt je volledig betrokken in het moment
  • Je presteert als de beste!
  • Je bent er op het moment zelf niet geheel bewust van.
  • Je bent betrokken bij jouw bezigheid, zonder afleiding.
  • Je hebt het gevoel dat je volledig in control bent.

Herken je wel toch? Denk eens terug aan de laatste keer dat je in een flow aan het werk was? Ik was laatst bezig met het schrijven van een nieuw e-book. De tijd vloog, ik was lekker aan het schrijven en creëren en toen ik naar buiten keek was het opeens donker én twee uur verder. Heerlijk werken vind ik dat. Alleen zodra je ervan bewust bent, lijkt het wel of de Flow als sneeuw voor de zon verdwijnt…

Volgens Jenny Elissen is Flow: ”Flow is een vorm van moeiteloosheid, zonder zelfopgelegde barrières en bezwaren. In zo’n staat van flow doen zowel het zichtbare, het onzichtbare als het onverwachte mee. Op dat moment komen de geweldige ideeën vanzelf.”

Flow zorgt ervoor dat je gelukkiger bent je in werk. Maar ook dat je productiviteit omhoog gaat en je veel minder moe wordt.

Ik deel graag 5 tips met jou om vaker in flow te komen:

1 Een haalbaar en uitdagend doel

Een doel helpt je om in flow te komen. Is zo’n doel te groot, dan kan het je helemaal verlammen, dus bedenk voor een groot doel kleinere subdoelen. Zo heb je het vooruitzicht om echt tevreden iets af te ronden en dat helpt je om in flow te komen.

2 Werk lang genoeg

Meestal duurt het even voor je in flow bent. Als je na 10 minuten al denkt: “Het lukt niet, ik ga maar iets anders doen”, ontneem je jezelf de kans om in flow te komen. Dus zorg dat je lang genoeg (minimaal een half uur) aan iets werkt om in flow te komen.

3 Drie takenlijst

Maak een lijstje met maar drie taken die je vandaag (eerst) gaat doen. Natuurlijk heb je nog veel meer te doen maar dat komt niet op dit takenlijstje. Die drie taken werk je één voor één af. Er mag best een simpele taak op staan: het ene succes leidt tot het andere. Pas als je deze drie taken klaar hebt, ga je over op de hectiek van de dag. Je zal ervaren dat je start met een voldaan gevoel, omdat je deze 3 al gedaan hebt.

4 Piektijd

Vind je piektijd. Zoek uit wat voor jou de beste tijd is om in flow te werken. Als je na de lunch steevast lager in je energie zit, lukt werken meestal niet zo goed. Laat staan dat je lekker in flow komt. Let eens op op welke tijden jij het lekkerste werkt. Noteer en ontdek het patroon!

Benut die piektijd optimaal. In je piektijd wil je niet gestoord worden. Zorg voor de goede omgeving: schakel je telefoon uit, geen afleidende muziek (natuurlijk alleen als muziek jou afleidt) en/of geen social media.  Zonder dat kun je nooit de diepe concentratie bereiken die je wilt.

5 Geniet van flow

Geniet van je flow, wees dankbaar als je in flow komt en benut dat ook. Als je echt lekker aan het werk bent, kan dat een heerlijk gevoel geven. Soms niet meteen, maar pas achteraf. Maar vergeet niet daarvan te genieten! Hoe meer je dat doet, hoe vaker je in flow zult komen.

Pluk de vruchten van je flow. Je wordt niet alleen gelukkiger van flow, je wordt ook blij van de dingen die je bereikt. Als je lekker in flow werkt, krijg je veel meer af dan wanneer je iedere keer afgeleid bent. Waardeer de resultaten die je bereikt.

Flow is een bijzondere staat van zijn, waarin je vergeet dat je iets niet zou kunnen of ergens tegenop ziet. Met flow overstijg je jezelf en krijg je energie! Enjoy!

StorkCoaching

Maaike Hoogenboom – Westerbeek

Maaike@storkcoaching.nl

06-52482110

Dijkgraaf de Leeuwweg 50, 6629KP Appeltern

(Land van Maas en Waal, 10 min van Tiel en Oss)

CONTACT
2024-01-12T12:31:50+00:00
Go to Top