Agile werken; hoe werkt dat?

‘Werken als een dolfijn.’

en stap voor stap ontdekken’

Huh wat is dat nu dan weer? Velen kennen wel de daily scrum (o nee niet weer vertellen wat we vandaag gaan doen!) en de sprintplanning, maar werken als een dolfijn?

Voordat ik je meer vertel over die dolfijn, eerst het kader van Agile werken. In het boek Agile van Rini van Solingen omschrijft hij het als volgt: ‘ Agile is een mindset die verandering omarmt, die draait om snel leveren en leren hiervan. Agile werken draait om het geven van autonomie aan mensen en teams, met heldere beslissingsruimte en veel zelforganisatie. Continu verbeteren vooropstellen en stap voor stap proberen om een nog hogere klantwaarde te genereren en prestaties te overtreffen. Stap voor stap leren en verbeteren door te doen. Resultaten leveren en leren hoe het beter kan, gezamenlijk als team. Dat is agile.’

Het gaat dus om een mindset, hogere klantwaarde, autonomie, stap voor stap, resultaten leveren en zelforganisatie. Prachtig toch?

En dan ook nog werken als een dolfijn. Vaak zie je met projecten dat een team aan de slag gaat en na een aantal maanden weer contact opneemt met de klant om te presenteren wat ze tot dan toe ontwikkelt hebben (product of dienst). En dan zegt de klant; ja maar zo had ik het niet bedoelt… En kunnen ze weer deels overnieuw beginnen. Wanneer je werkt als een dolfijn, werk je, als team, in kortere periodes van 2 tot 4 weken (zgn sprint) . Aan het einde van die periode lever je een deel van het product op en overleg je met de klant. Hierdoor kun je veel sneller schakelen en krijg je op korte termijn feedback van de klant. Een dolfijn moet adem halen (sprints) en komt telkens weer boven (klantmoment). In overleg met de klant kijken of je nog de goede kant op gaat of dat je gaat bijsturen. Doordat je sneller kunt bijsturen, ben je slimmer aan het werk. En doe je juist dat wat waarde toevoegt.

Wil je meer weten over wat Scrum nu echt inhoudt? Het boek ”De kracht van Scrum” van Rini van Solingen & Eelco Rustenburg is een echte aanrader. Het vertelt het verhaal van een IT bedrijf die agile werken gaat gebruiken om de juiste waarde te leveren aan hun klanten. Dus niet alleen de theorie, maar een verhaal wat zich afspeelt in New York en Nederland.

Wat doet een agile coach?

Wat doet een agile coach? Een agile coach vergroot het bewustzijn en aanpassingsvermogen van individu, team en/of organisatie. Een agile coach geeft een boost en versnelt ontwikkeling binnen het team én de organisatie. Agile coaches zijn binnen organisaties de aanjager van de veranderingen. Hiervoor gebruiken zij kennis en ervaring op het gebied van verandermanagement en hun uitgebreide kennis van agile.

Niet elke groep is een team, niet elke afdeling werkt als een team samen. Samen is zoveel meer mogelijk, teamwerk brengt impact & betekenis op je werk en daarbuiten.  “Teamwerk: Als het vanzelf loopt, als je aan een half woord genoeg hebt en als iedereen op het juiste moment de handen op de juiste plaats heeft, dan lijkt een team vleugels te hebben.”

Gedeeld juli 2020

WERKEN ALS EEN DOLFIJN.

Kortcyclisch, bijsturen op het juiste moment, waarde leveren aan de klant.

StorkCoaching

Maaike Hoogenboom – Westerbeek

Maaike@storkcoaching.nl

06-52482110

Dijkgraaf de Leeuwweg 50, 6629KP Appeltern

(Land van Maas en Waal, 10 min van Tiel en Oss)

CONTACT