Groeimindset – Groeien door er moeite voor te doen

GEBRUIK JE HERSENEN EN WORD WIE JE WILT ZIJN…

Groeimindset – Groeien door er moeite voor te doen

Groeimindset

Mensen met een groeimindset geloven dat je je kunt ontwikkelen door er moeite voor te doen. Iemand met een statische mindset is ervan overtuigd dat kwaliteiten vaste eigenschappen zijn, en dat deze eigenschappen verantwoordelijk zijn voor succes.

Iemand met een op groei gerichte mindset gelooft dat kwaliteiten, intelligentie en persoonlijkheid niet vast staan, maar dat je je verder kunt ontwikkelen door te leren en ervaringen op te doen. Iemand met een statische mindset heeft de neiging om zijn aandacht te richten op prestaties en resultaten. De belangrijkste zorg gaat uit naar hoe het er voor de buitenwereld uitziet. Iemand met een groei mindset is daar niet mee bezig. De focus ligt juist op het proces om beter te worden.

Hoewel mindsets een belangrijk deel van je persoonlijkheid zijn, zijn ze te veranderen. Bovendien kan je mindset verschillen per vaardigheid. Je kunt bijvoorbeeld geloven dat intelligentie te ontwikkelen is, maar dat creatieve vaardigheden vast liggen.

Difficult roads lead to beautiful destinations

  1. Richt je op het proces. Het gaat minder om het resultaat en meer om het proces. Wat leer je daarvan en wat kun je de volgende keer nog beter doen. Wat heb je ervaren en hoe heb je het gedaan?
  2. Richt je op groei. Vieren als iets goed gaat! Elke stap is er één. Het bereiken van een mooi resultaat is het gevolg van focus op het leren. Door iedere dag weer iets bij te leren bereik je uiteindelijk je doelen.
  3. Ga door. Elke dag weer. Wetend dat je jezelf kunt ontwikkelen en door te focussen op het proces van iedere dag beter worden, begrijp je waarschijnlijk ook dat mensen met een groeimindset volhardender zijn dan mensen met een fixed mindset.
  4. Reflecteer en vraag anderen.  Wat gaat er volgens jou goed en wat kan beter. Neem de tijd om hier voor jezelf naar te kijken. En vraag het ook aan anderen. Feedback helpt je immers om jezelf te spiegelen. Wat doe je goed, wat kan er beter.

Welke mindset heb jij?

Alles wat we doen, denken of voelen wordt aangestuurd door onze hersenen. De hersenen veranderen zich gedurende ons hele leven en passen zich aan. De hersenen zijn zelfs in staat tot zelfvernieuwing. Deze zelfvernieuwing houdt in dat er steeds nieuwe verbindingen tussen hersencellen kunnen ontstaan. En dat er nieuwe hersencellen kunnen worden aangemaakt. Een leven lang leren dus. Als jij focus aanbrengt op dat wat jij wilt leren en dit volhoudt dan maken jouw hersenen nieuwe verbindingen. Telkens weer, net zolang totdat het tot je kern behoort. Totdat je het doet, zonder er bewust over na te denken.

Mooi toch, dat dat gewoon mogelijk is? Dat jij kunt leren als je daar focus en volharding in aanbrengt? Je zult er wel moeite voor moeten doen, zoals ik al beschreef aan het begin van deze blog.

Dus:

GEBRUIK JE HERSENEN EN WORD WIE JE WILT ZIJN…

Teamcoaching

Wat doet een teamcoach? Werken aan het zelfsturend vermogen van het team. Vaak word er een teamcoach ingeschakeld wanneer de samenwerking stagneert. Wanneer er een eilandjescultuur heerst of er taken ‘over de schutting worden gegooid’. Hier lees je er meer over.

Niet elke groep is een team, niet elke afdeling werkt als een team samen, samen is zoveel meer mogelijk, teamwerk brengt impact & betekenis op je werk en daarbuiten.  “Teamwerk: Als het vanzelf loopt, als je aan een half woord genoeg hebt en als iedereen op het juiste moment de handen op de juiste plaats heeft, dan lijkt een team vleugels te hebben.”

Geschreven maart 2020

Alles wat we doen, denken of voelen wordt aangestuurd door onze hersenen. De hersenen veranderen zich gedurende ons hele leven en passen zich aan.

De hersenen zijn zelfs in staat tot zelfvernieuwing. Een leven lang leren dus.

StorkCoaching

Maaike Hoogenboom – Westerbeek

Maaike@storkcoaching.nl

06-52482110

Dijkgraaf de Leeuwweg 50, 6629KP Appeltern

(Land van Maas en Waal, 10 min van Tiel en Oss)

CONTACT
2020-08-05T09:59:57+00:00
Go to Top